Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Nord-oriental

Benet Salellas (CUP): “La República ha de néixer amb l’objectiu de crear un Estat amb corrupció zero”

El diputat per Girona ha posat en valor la feina de la CUP lluitant contra els casos de corrupció

Benet Salellas i Natàlia Sànchez CUP eleccions 21D Girona

La CUP ha fet públic avui a Girona les seves mesures polítiques amb voluntat d’eradicar la corrupció i les males praxis de les administracions públiques del país. Les propostes, incloses dins el programa electoral de la formació per a les eleccions del 21 de desembre, van orientades sobretot en millorar la transparència i augmentar el control sobre la contractació pública.

El fins ara diputat de la CUP per la demarcació de Girona, Benet Salellas, s’ha referit a la feina realitzada per la formació en aquest àmbit i ha recordat que durant la última legislatura, la CUP ha destapat diferents casos de corrupció i ha actuat com a acusació popular en casos com el Cas Innova, Caixa Catalunya o el 3%.

Segons Salellas, «una de les principals preocupacions de la CUP-CC sempre ha estat la acabar amb la corrupció, i per això presentem més de dues-centes propostes per eradicar-la de les nostres institucions». Per Salellas, «cal dotar a les administracions dels suficients mitjans perquè la lluita contra la corrupció sigui un dels primers objectius de la República».

 

Una mostra de les mesures proposades són:

 • Millorar la transparència de les administracions públiques i altres ens públics, dels processos de contractació pública i de les actuacions i informes dels ens de control.
 • Despolititzar certes institucions, eliminar càrrecs de confiança pagats amb diners públics i funcionarització de la direcció de les administracions.
 • Augmentar el control i transparència en el nomenament d’empleats públics. Augment dels mitjans dels òrgans e control i creació del mecanisme català de prevenció i lluita contra la corrupció i el frau.
 • Controlar els instruments urbanístics mitjançant la participació ciutadana i models parametritzats que certifiquin la seva idoneïtat i sostenibilitat.
 • Augmentar el control a la contractació administrativa: creació d’un òrgan que centralitzi la contractació, realitzar un seguiment adequat dels contractes, limitar la modificació de contractes, augmentar la limitació sobre les subcontractacions i facilitar el control popular en matèria de contractació.
 • Eliminar privilegis als polítics acusats de corrupció: limitar aforaments, indults en casos de corrupció i no permetre que processats o investigats per corrupció puguin presentar-se a llistes electorals.
 • Fer una legislació clara i augmentar el control sobre les limitacions provocades per conflictes d’interessos i eliminació de les portes giratòries.
 • Fiscalitzar de la mateixa manera a les fundacions dels partits que als propis partits, limitar les despeses de les campanyes electorals, impossibilitat de concessió de crèdits bancaris a fundacions i partits i major restricció de les donacions a partits i fundacions.
 • Reduir les quantitats mínimes per tenir la consideració de delicte, eliminar els terminis de prescripció, facilitar les acusacions particulars i les denúncies anònimes, major protecció jurídica per als denunciants, introducció del delicte d’enriquiment il·lícit i inhabilitació en totes les condemnes per corrupció.
 • Augmentar els recursos per investigar el frau fiscal en grans multinacionals, enduriment del codi penal per delictes de frau fiscal i creació d’un cens patrimonial i dels mecanismes necessaris per un treball coordinat en matèria de lluita contra la corrupció i el frau.
 • Augmentar els recursos policials, judicials i de la fiscalia que es dediquin en exclusivitat a la lluita contra la corrupció política.

La CUP presenta més de dues-centes propostes per erradicar la corrupció