Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Nord-oriental

La Diputació de Girona retira el càrrecs honorífics a Francisco Franco i a sis feixistes més

El Ple de juny de la Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat retirar tots els títols honorífics que encara ostentaven el dictador Francisco Franco i sis alts càrrecs franquistes. L'acord, que parteix d'una iniciativa de la CUP, reclamava l'anul·lació de tots els acords que 41 anys després de la mort del dictador encara seguien vigents a la Diputació de Girona.

La moció aprovada ha decidit revocar 14 distincions a dirigents franquistes: sis al dictador Francisco Franco (entre les quals hi havia el nomenament de Franco com a president honorífic de la Diputació i fill adoptiu de la província); tres a militars destacats del règim com el Ministre de l'Aire José Lacalle Larraga o el Capità General de Catalunya Alfonso Pérez Viñeta; dos a ministres franquistes com Gonzalo Fernández de Mora o Carrero Blanco; i tres més a personalitats destacades del règim a comarques gironines com Juan de Llobet o Victorino Anguera Sansó. 

Lluc Salellas, diputat provincial de la CUP, ha declarat que la retirada dels títols franquistes suposa "un exercici de dignitat, de reparació històrica i un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per la democràcia". 

L'acord promogut per la CUP també ha inclòs sol·licitar a les famílies dels guardonats que retornin a la Diputació les medalles d'or que se'ls hi va fer entrega.