Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Nord-oriental

La CUP proposa la creació d’un registre d’habitatges d’ús turístic a nivell de comarques gironines

La formació pretén que l’inventari serveixi per detectar pisos turístics que exerceixen aquesta activitat de manera il·legal  

Moció CUP contra pisos turístics diputació de Girona

La Candidatura d’Unitat Popular ha fet públic la seva intenció d’impulsar un registre d’habitatges d’ús turístic a nivell de comarques gironines. La iniciativa, que prendrà forma de moció i serà debatuda al pròxim ple de la Diputació de Girona del mes de juny, persegueix l’objectiu de disposar d’una radiografia actualitzada del nombre total d’habitatges que operen a tots els municipis de la demarcació. 

A la vegada, la creació d’aquest registre permetria detectar els pisos turístics que estiguin exercint aquesta activitat de manera il·legal. Actualment, més d’un 40% dels apartaments legalitzats de Catalunya estan localitzats a les comarques gironines (el que equival aproximadament a més de 28.000 apartaments), i segons dades de la mateixa Associació Turística d’Apartaments, el parc no legalitzat de pisos turístics podria ser igual o superior al legalitzat.

Segons la CUP, el creixent interès turístic de les comarques gironines i l’auge de plataformes en línia que faciliten el contacte entre l’oferta i la demanda dels habitatges d’ús turístic ha incrementat l’impacte del fenomen dels pisos turístics a molts municipis de les nostres comarques. La moció, també pretén detectar aquelles zones de la demarcació on el nombre de pisos turístics superin els percentatges desitjables pel que fa al seu impacte sobre els preus dels lloguers i la vida comunitària dels veïns i veïnes. En una segona fase, el registre ajudarà a l’estudi de la creació d’un parc d'habitatge per a la població resident a les comarques gironines que garanteixi el dret a un habitatge digne. 

Lluc Salellas, diputat provincial de la CUP, ha declarat que «les externalitats negatives dels pisos turístics estan afectant de manera insostenible algunes zones de la costa i de la mateixa ciutat de Girona». Per Salellas, «cal que posem fre a aquesta situació, ja que cada pis que es destina a l’allotjament turístic és un pis que es treu del mercat destinat a habitatge». 

 

Lluc Salellas: "Cada pis que es destina a allotjament turístic és un pis que es treu del mercat d'habitatge"