Candidatura d'Unitat Popular

Territorial Nord-oriental

Discurs d'investidura de la diputada Laia Pèlach de la CUP a la Diputació de Girona

Bon dia a tothom, en primer lloc saludar les diputades i diputats així com les treballadores i treballadors de la casa amb qui compartirem aquest mandat, i felicitar el sr. Miquel Noguer per la seva reelecció.

Tot just fa 4 anys que les Candidatures d’Unitat Popular, la CUP, vam entrar en aquesta institució i vull començar agraint la tasca que durant aquest temps ha fet el company que m’ha precedit com a diputat, en Lluc, així com les persones que l’han acompanyat des de rols menys visibles com en Marçal o la Núria. Avui assumim el seu relleu, ho fem reivindicant la molta feina feta en aquests 4 anys i alhora tornant a declarar alt i clar la nostra aposta per la dissolució d’aquesta institució, fruït de la imposició espanyola i poc representativa i poc útil per la nostra realitat territorial i per les necessitats dels municipis. Seguim aquí amb noves cares, conscients i convençudes que hi som com una eina democràtica més per portar la veu de la ciutadania en aquesta institució perquè en política l’important no és el qui sinó el què i el com. És aquí on centrarem la nostra acció.

El joc democràtic ens ha situat a l’oposició,  en aquest cas d’un govern ja anunciat entre Junts x Cat i ERC. Una aliança forjada lluny de la institució, des de les cúpules nacionals d’aquests partits, i que s’ha presentat com un acord de cadires en comptes d’assentar-se en un programa de govern compartit que doni sentit al govern en comú. No ens sorprèn, aquesta és la dinàmica que s’ha seguit sempre en aquesta institució on la presència de la CUP va esdevenir fins i tot un element exòtic en ser habitualment l'única veu discordant en aquesta mena de pacte tàcit de tirar pel dret i estirar cap a casa.  Malgrat això, no perdem l’esperança i volem aprofitar aquest inici de mandat per demanar a ERC que faci notar la seva presència a la institució amb un canvi en les dinàmiques i les polítiques que han dominat aquesta institució durant molts anys. En els darrers quatre anys hem comprovat que malgrat les dinàmiques generalitzades d’opacitat i desinterès per l’alternativa política, hi ha qui ha intentat incorporar en la gestió de la institució pràctiques democratitzadores i d’implicació política per la cerca de consensos, esperem que aquestes pràctiques es puguin generalitzar en aquest mandat.

Quan així sigui, quan avancem en transparència i democràcia, quan la prioritat siguin les persones i la millora de les condicions de vida de tota la ciutadania i la cerca de l’equitat, quan l’aposta sigui la de tenir cura del territori fent front a l’emergència climàtica en què ens trobem, ens trobaran al seu costat. Estarem també al seu costat en la defensa de la independència de Catalunya. Han justificat aquest pacte que aparentment uneix dreta i esquerra pel moment polític excepcional i la necessitat d’unió de l'independentisme. Els exigirem, per tant, que si aquesta és la base del seu acord, la portin a la pràctica i siguin proactius en la construcció de la república catalana. Farem, doncs, una oposició constructiva, treballant en aquests àmbits tant des de la pròpia institució com acompanyant i donant suport als municipis perquè puguin fer front a aquests reptes.

Malauradament aquestes no han estat habitualment les dinàmiques ni les prioritats d’aquesta institució on, tal i com hem posat de relleu els darrers quatre anys, encara hi perduren pràctiques caciquils, opacitat i silencis còmplices, la priorització dels interessos de partit per sobre del bé comú, despeses innecessàries i desmesurades, actes de submissió als poders fàctics i una aposta més per l’aparença que pel fons de la política. Per això, serem també contundentment crítiques sempre que calgui, seguirem posant llums i taquígrafs i denunciant aquestes pràctiques molt allunyades del que entenem que ha de ser la dinàmica política de qualsevol institució democràtica.

Nosaltres mateixes, practicarem amb l’exemple, autoexigint-nos allò que eixigim a la institució, aprovarem i ens aplicarem un codi ètic que us animem a fer vostre, a partir del qual, entre altres, ens limitarem sou i mandats, aportarem transparència a través de l’explicació de la nostra actuació a la institució i treballarem per tots els municipis, siguin del color que siguin; posarem les persones al centre de la nostra activitat; farem de la justícia social i climàtica la nostra prioritat i seguirem caminant fermes per la independència del nostre poble i en la construcció dels Països Catalans.  Tot plegat des de la humilitat i la consciència de que som una entre 27 i que un pressupost de 140 milions d’euros dóna per molt i que, per tant, no arribarem a tot. Avui fem, doncs, també, un exercici d’honestedat en aquest sentit i demanem disculpes per avançat per tot allò que se’ns escapi o no puguem assumir.

Deixi’m que acabi amb el que el ple d’avui fa evident que és un repte pendent. Mirin al seu voltant i veuran com de poc representatives som, les persones assegudes en aquest saló, de la diversitat existent en els nostres municipis. Avui podem dir que hem fet un petit pas en la paritat de gènere, hem passat de 3 a 11 dones, però la igualtat de gènere requereix molt més que això i en tot cas la diversitat en els nostres pobles i ciutats va molt més enllà del gènere, tenim milers de ciutadanes i ciutadans que ni tan sols poden votar i és realment necessari donar-los veu i que aquesta diversitat entri en les nostres institucions democràtiques.

Faig meu també aquest aquest repte i l’entomo, com aquesta etapa que enceto com a diputada, amb il·lusió i respecte, amb la voluntat de servir el poble que m’ha escollit estenent la mà per avançar conjuntament en les línies que ja hem esmentat, però seguint fent la funció d’oposició real i de fiscalització tant necessària dins la Diputació.

Moltes gràcies a totes i tots. Sort i encerts en el nou mandat.

 

 

En els darrers quatre anys hem comprovat que malgrat les dinàmiques generalitzades d’opacitat i desinterès per l’alternativa política, hi ha qui ha intentat incorporar en la gestió de la institució pràctiques democratitzadores i d’implicació política per la cerca de consensos, esperem que aquestes pràctiques es puguin generalitzar en aquest mandat.